Bursa’nın o bölgesinde ‘koku’ya karşı ekstra önlem!
BURSA (İGFA) –Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa’da 1995 yılından bu yana kullanılan Yenikent Katı Atık Düzenli Depolama Alanı bölümünde depolamanın başlamasıyla birlikte bölgede ‘koku’ şikayetlerinin artması üzerine bölge halkına yönelik bilgilendirme toplantısı düzenledi. , yerleşim yerlerine yakın.
Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Geçit, Yenikent, Emek, Yenibağlar, Hamitler, Bağlarbaşı ve Güneştepe Mahalle Muhtarları, bölge sakinleri, meclis çevre komitesi üyeleri, siyasi parti temsilcileri ve Büyükşehir Belediyesi bürokratları katıldı.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, bölge sakinlerinin mağduriyetini çok iyi anladığını ancak kendisini sorunun kaynağı olarak göstermenin doğru olmadığını söyledi. Bazı vatandaşların kendisini bizzat aradığını kaydeden Önder Aktaş, “Bazı vatandaşlar da beni arıyor. ‘Eğer bu çöpü buraya döküyorsan. “Gelin bu sorunu çözün” diyor. Yanlış anlaşılmasın ama burası yapıldığında ben henüz üniversite öğrencisiydim. Bunu o dönemi eleştirmek için söylemiyorum. O zamanın kuralları bunu gerektiriyordu, o yüzden bu şekilde yapıldı. Ama şunu çok net söyleyebilirim ki biz bu şehrin 20-25 yıllık kanayan yarasını çözecek bir sistemi ortaya koyuyoruz. Ben bu konuyu seçim manifestosuna koyan biriyim. O kadar kararlıyız ki. “Tek bir vatandaşın bile mağdur edilmesi yüreğimi parçalıyor” dedi.
VAKALAR ZAMAN KAYBIYDI
Geçtiğimiz yıla kadar Bursa’da her gün üretilen 3 bin 700 ton evsel atığın Yenikent bölgesine getirildiğini hatırlatan Lider Aktaş, geçen yıl Bursa’ya getirdikleri Doğu Entegre Atık Tesisi sayesinde Yenikent’e gelen atıkların yılda 1 bin 200 ton azaldığını kaydetti. gün. Bunun bile Yenikent bölgesinin yükünü hafifletecek önemli bir adım olduğunu belirten Lider Aktaş, “Yenikent Katı Atık Düzenli Depolama Sahasının kapatılması için bu atıkları dönüştürecek tesise yeni bir yer gerekiyor. 2014 yılından bu yana bunun için çalışıyoruz. Doğru yer seçimi konusunda alanında uzman akademisyenlerin katılımıyla iki farklı bilimsel çalışma gerçekleştirildi. Her iki raporda da Kayapa Kuruçeşme lokasyonunun en uygun bölge olarak belirlendiği açıklandı. Etrafı taş ocaklarıyla çevrili bu alan için de ÇED raporu alındı. Ancak bu süreçte 10 vakayla daha ilgilendik. Her vakada süreç biraz daha uzun sürdü. Kararlılığımızdan vazgeçmedik. Bu tür projeler için Cumhurbaşkanlığı onayı gerekiyor. Onayımızı aldık, şimdi ihale sürecine geçiyoruz. İnşallah 14-15 ay içerisinde tesisi inşa edip Hamitler’deki sahayı botanik park veya millet bahçesine dönüştürme sürecini başlatacağız” dedi.
Lider Aktaş, toplantıda mahalle muhtarları ve mahalle sakinleriyle de sohbet ederek sorunları birebir dinledi. Koku duvarı, sineklerle mücadele ve ortalıkta uçuşan atıklarla ilgili vatandaşlardan gelen şikayet ve önerileri dikkatle not alan Önder Aktaş, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ulaş Akhan’dan bölgede acil inceleme yapılmasını ve inceleme yapılmasını istedi. Söz konusu şikayetlerin en aza indirilmesi için gerekli tedbirleri almak.
Çevre Koruma ve Denetim Daire Başkanı Yıldız Cindoruk Odaman sunumunda Yenikent Bölgesi’nde devam eden depolama süreci ve yeni planlanan Batı Bölgesi Katı Atık Entegre Tesisi hakkında bilgi verdi.
divrigiajans.xyz