Haber

Diyarbakır’da ÖSYM’nin YKS kararına tepki

6 Şubat’ta depremlerden etkilenen Diyarbakır’da 17-18 Haziran’da yapılacak olan 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girecek çok sayıda öğrenciye sınav yerleri başka şehirlere verildi. Diyarbakır’daki depremde köylerde sadece 6 okul hasar görürken, 2’si yıkıldı. Buna rağmen Diyarbakır’da yaşayan YKS adayları için ‘kapasite yetersizliği’ nedeniyle başka illerdeki sınav yerleri belirlendi. Yaz yoğunluğu nedeniyle İstanbul, Ankara, İzmir gibi illere uçak rezervasyonları dolu olduğu için öğrenciler yer bulmakta zorlanıyor.

Karara yansımalar sürerken ÖSYM, ikamet ettikleri sınav merkezi dışından YKS’ye giriş yapacak depremzedelere ulaşım ve barınma takviyesi yapılacağını duyurdu.

Diyarbakır’a 180 kilometre uzaklıktaki ve depremde 63 okulun yıkıldığı Urfa’da YKS adaylarının sınava kendi illerinde girmeleri kararlaştırıldı.

Eğitim sendikaları, partiler ve sivil toplum kuruluşları ÖSYM’nin Diyarbakır’daki sorunun çözümü için harekete geçmesini istiyor.

‘YOL KAPLAMA VE KONUT ÜCRETLERİ SORUNU ÇÖZMEZ’

Amida Haber’e konuşan Eğitim Sen Diyarbakır Şube Başkanı Zülküf Güneş, sorunun çözülmesi için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Güneş, “Genel Müdürlüğümüz, bakanlığımız ve ÖSYM ile görüşmeler yapacağız. Oradan bir sonuç bekliyoruz. Kendisinden yeniden bir test merkezi tanımlamasını bekliyoruz” dedi.

Öğrencilerin yol ve konaklama masraflarını karşılamanın sorunu çözmeyeceğine işaret eden Güneş, “Sınava farklı bir iklim ve ruh haliyle il dışında girmek büyük bir dezavantaja dönüşüyor. Diyarbakır’da öğrenci sayısını kaldırabilecek bir okul binası var. Yakın ilçelerde sınav merkezleri çok az açıldı ve sayıları artabilir. DU’nun da binaları var. Bunda bir sakınca olduğunu düşünmüyorum dedi.

‘Görüşmeler devam ediyor’

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu velilerden çok sayıda şikayet aldıklarını belirterek, tahlil için görüşmelerin sürdüğünü söyledi. Ensarioğlu, Diyarbakır’da riskli okullarda sınav yapılmaması için böyle bir karar alındığını belirterek, “Depremde hasar gören okullar var. Riskli okullarda sınav yapılmaz. Ancak öğrencilerin böyle bir yolculuk yapması hem maddi hem de manevi açıdan ciddi bir sorundur. Parasını alacak ama mesele sadece maaş ödemek değil. Görüşmelerimiz devam ediyor. Uçuşlar için görüşmelerimiz devam ediyor. Ek sefer talebimiz oldu” dedi.

‘ÖĞRENCİLERİN MOTİVASYONUNU DÜŞÜRECEK’

Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça, şikayetin partinin eğitim kuruluna iletildiğini belirterek, şunları söyledi: “Diyarbakır, okullar açısından deprem bölgesinde en az etkilenen yer oldu. Sınav öncesi alınan bu karar öğrencilerin motivasyonunu düşürecektir. Tek kelimeyle rezalet.”

‘Geçtiğimiz yıllarda da benzer hatalar yapıldı’

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır’da fiziki alana ihtiyaç olmadığını belirterek, öğrencilerin bilmediği bir ilde sınava girmenin sonuçlarının ağır olabileceğini söyledi. Kaya, “Tanımadığı kişilerle çocukları il dışına çıkarıp sınava sokmak, o çocukları bu sınavda 3-0 geride başlatmaktır. Bu şehirde üniversiteler ve özel okullar var. Bu çalışma fiziki bir eksiklikten kaynaklanan bir durum değildir, sebebi ne olursa olsun anlatılması gerekir. Daha önceki yıllarda da benzer hatalar yapıldı. Sonuçları gördük. Bölgedeki siyasilerin müdahale etmesi ve bir şeyleri düzeltmesi gerekiyor” dedi.

ÖSYM: ULAŞIM VE KONUT TAKVİYESİ YAPILACAK

ÖSYM Başkanlığı, 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavına (2023-YKS) ikamet ettikleri sınav merkezi dışında girecek depremzedelere ulaşım ve barınma sağlanacağını duyurdu.

Maraş merkezli depremlerin ardından bölge illerinde yaşanan yıkım ve 2023-YKS başvurularındaki artış nedeniyle aday sayısının bölgedeki yapı kapasitelerinin çok üzerinde olduğu belirtildi. Duyuruda, olağanüstü durum nedeniyle sınırlı sayıda adayın ikamet ettikleri il ve ilçe dışındaki bir sınav merkezine atandığı belirtildi.

“Deprem bölgesinde ikamet eden ve ikametgahı dışında farklı bir sınav merkezine atanan adaylarımızın (öncelikle KYK yurtları) ulaşım ve barınma ihtiyaçları AFAD koordinatörlüğünde TCMB üzerinden yapılacak başvurularla karşılanacaktır. valilikler ve kaymakamlıklar da fırsattan yararlanabilecek.”

Ulaşım ve konaklama ek başvuruları, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, 2023-YKS sınavına giriş ve ikamet belgeleri ile 1-12 Haziran tarihlerinde valilik ve kaymakamlıklara şahsen yapılacaktır. (HABER MERKEZİ)

ekinozuhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu