Haber

Filipin Senatosu, Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki faaliyetlerini kınayan yasa tasarısını onayladı

Filipinler Senatosu, Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki Münhasır Ekonomik Bölge’deki faaliyetlerini kınayan bir yasa tasarısını kabul etti.

Filipinler Haber Ajansı’nın (PNA) haberine göre, ülkenin Güney Çin Denizi’ndeki Münhasır Ekonomik Bölge’de Çin kıyı güvenliği ve askeri araçlar tarafından Filipinli balıkçılara yönelik “taciz” ve sınır ihlalini kınayan karar taslağı “Batı Filipin Denizi” Senato’dan geçti.

Karar taslağı ile ülkenin Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki egemenlik haklarını savunmak ve güvence altına almak için “uygun önlemleri alması” planlanıyor.

Karar taslağı ayrıca Çin’in Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi (BMDHS) ve Daimi Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nin 2016 kararı uyarınca “yasadışı” faaliyetlerini durdurması çağrısında bulunuyor.

Güney Çin Denizi anlaşmazlığı

Çin, ilk olarak 1947’de yayınladığı “Dokuz Hat Hattı” adlı haritayla Güney Çin Denizi’nin yüzde 80’inde egemenlik iddiasında bulunuyor. Deniz altı kaynakları açısından güçlü olan bölgede hak iddiaları, kıyı komşularıyla egemenlik çatışmalarına yol açıyor. Filipinler başta olmak üzere Vietnam, Brunei ve Malezya gibi ülkeler.

Pekin’in tartışmalı bölgede kurduğu yapay adaları askeri üsler kurarak silahlandırması da ABD ve bölge ülkeleri ile gerginliğe neden oluyor.

Uluslararası camiada “Paracel” ve “Spratly” olarak bilinen takımadalar, Vietnam tarafından “Hoang Sa” ve “Truong Sa”, Çin tarafından “Shisha” ve “Nansha” olarak adlandırılıyor.

Lahey’deki BM Daimi Uluslararası Tahkim Mahkemesi, 2016’da Filipinler’in başvurusuyla aldığı kararda, Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki tek taraflı egemenlik iddialarının yasal olmadığına karar vermişti.

erbaa-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu