Yaşam

İstanbul’un Raflardaki Kitap Kokusuyla İlham Veren En Güzel Kitabevleri

Kitapçılar kitap bağımlıların, kitap kokuları ortasında kaybolduğu yerlerdir. Bahis İstanbul olduğu vakit ise nostaljik ve kendine has dokusuyla onlarca özel kitapçı burada yer alır. Şayet siz de ”Kitap okuma zevki, kitapçılarda başlar!” diyerek İstanbul’un en uygun kitapçılarına göz atmak istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin.

1. Kohen Kitabevi

Kohen Hemşireler Kitabevi, Beyoğlu’nun değişen her şeye karşın ayakta kalan kitabevlerinden biri. 1918’de İstiklâl Caddesi 491 no’lu dükkânda Kohen Hemşireler Kütüphanesi ismi ile, Mazalto Cohen ve Eliza Cohen isimlerinde iki kız kardeş tarafından kurulmuş. Hem de yalnızca 4 lira sermaye ile! Yıllar uzunluğu birçok yer değiştiren kitabevi, 1964 yılından beri şu anki yeri olan Tünel Pasajı No:13’te bulunuyor. Kurulduğu günden, 1970‘li yıllara kadar, sadece yabancı dilde yayınların satışını yapması ise buranın en ayırt edici özelliklerinden biri. Özellikle moda ve tasarım konularında sayısız kaynağa ulaşabileceğiniz Kohen Kitap Evi’ne uğrayıp vakitte keyifli bir seyahate çıkabilirsiniz.

Konum için tıklayın

2. Pandora Kitabevi

Beyoğlu’ndaki karşılıklı iki başka mekanından biri  iki yıl evvel kapılarını kapamak zorunda kalsa da, Pandora Kitabevi’nin kısa müddet sonra Nişantaşı’nda kapılarını açan iki katlı yeni şubesi, bu üzüntüyü az da olsa gidermeye yetti. Valikonağı Caddesi’ne bakan geniş, ferah ve aydınlık bir dükkanda konumlanan Pandora’da iddia ettiğinizden çok daha fazla kitapla ayrılacaksınız. Alt katta yeni çıkanlar ortasında, üst katta farklı ilgi alanlarına hitap eden yabancı kitaplar ortasında gezinirken dakikaların süratle geçeceği kesin.

Konum için tıklayın

3. Robinson Cruose 389

İstanbul’daki en sevilen kitapçılardan Robinson Crusoe, ismini aldığı İstiklal Caddesi – 389 numaradan çıkmak zorunda kalmış. Akabinde taşındığı SALT Beyoğlu’nun kapıları da bir yılı aşkın müddettir gizemli bir biçimde kapanmış olsa da varlığını sürdürmeye kararlı. Kitabevinin daha çok sanat kitapları bulabileceğiniz SALT Galata’daki şubesinin yanı sıra Galatasaray Yeni Çarşı Caddesi’ndeki şubesi de sizi bekliyor. 389 numarayı hatırlatan iç dizaynıyla, iki katı da edebiyatla, sanatla, araştırmayla dolu.

Konum için tıklayın

4. Yapı Kredi Yayınları Kitabevi

Yapı Kredi Kültür Sanat’ın Taksim’den Tünel’e yanlışsız yürürken Galatasaray’a gelir gelmez her göreni büyüleyen o lisanlara destan binası, Akdeniz heykelinin ve stant salonlarının dışında, bir de yenilenen YKY Kitabevi’ne mesken sahipliği yapıyor. Artık iki katlı olan YKY Kitabevi’nde Türkiye ve dünya edebiyatının yüzlerce müellifiyle tanışabilir, şiir kitaplarına ayrıyeten ilgi gösterebilirsiniz. YKY Kitabevi’nin Kadıköy’deki şubesinin hâlâ yerinde durduğunu, ayrıyeten Göztepe Parkı’nın karşısında yeni bir şubesinin açıldığını da hatırlatalım.

Konum için tıklayın

5. Türk Alman Kitabevi

1955’ten beri İstiklal Caddesi üzerinde bulunan Türk-Alman Kitabevi, Alman ve Avusturya Liseleri’ne yakınlığının da tesiriyle sürekli kalabalık. Kitabevi, Almanca ders kitapları, Alman edebiyatı ve farklı disiplinlerden Almanca yayınların yanında Türkçe ve İngilizce kitaplar ile Türkiye’den muharrirlerin Almancaya çevrilmiş kitaplarına da yer veriyor. Birebir vakitte 2015’ten beri bir kafe olarak hizmet veren kitabevi, lezzetli Alman tatlıları ve hoş kahvesi sayesinde kısa müddette sevilen bir buluşma noktasına da dönüştü.

Konum için tıklayın

6. Homer Kitabevi

Galatasaray Yeni Çarşı Caddesi üzerindeki Homer Kitabevi, birinci kurulduğu yıllarda arkeoloji, tarih, Bizans tarihi ve Türkiye üzerine yurt içinde ve yurt dışında yayınlanmış kitapları ve daha çok akademik yayınları okuyucularına ulaştırmayı hedeflemiş, bugünse tüm bunların yanında her türlü kitabı bulabileceğiniz bir kitabevine dönüşmüş durumda. Arkeoloji, tarih, ideoloji, fotoğrafçılık ve çocuk kitapları yayınlayan bir yayınevi de olan Homer Kitabevi, akademik geçmişine uygun olarak Sabancı Üniversitesi ve Bilgi Üniversitesi yerleşkelerindeki şubeleriyle de dikkat çekiyor, ayrıyeten Borusan Contemporary’de karşımıza çıkıyor.

Konum için tıklayın

7. FilBooks Kitabevi

FiLBooks kendini fotoğraf kitaplarına, kahvelere ve atölyelere adanmış bir yer olarak tanımlıyor. Birebir vakitte atölyelerin, sanatçı konuşmalarının, söyleşilerin ve öbür kolektif aktifliklerin düzenlendiği bir buluşma yeridir.” Siz de bu capcanlı ve dopdolu yere kesinlikle uğramalı, Karaköy’ün kalabalık sokaklarında vakit geçirdikten, etraftaki galerileri ziyaret ettikten ve FiLBooks’un raflarından kitabınızı seçtikten sonra çok da uzaklaşmadan, keyifli ve lezzetli bir mola vermelisiniz. Lezzet demişken, çeşit çeşit kruvasanlarının tadına bakmanızı öneriyoruz.

Konum için tıklayın

8. Minoa Kitabevi

Minoa’nın bir yanı karıştırmaya doyamayacağınız, raflar dolusu kitapla dolu, hoş dekore edilmiş bir kitapçı; başka yanı ise parmaklarınızı yiyeceğiniz lezzette tatlılar sunan bir kafe. Son vakitlerde sayısı süratle artan kitap kafelerden tahminen de en hoşu Minoa’ya kesinlikle uğrayın.

Konum için tıklayın

9. Tasarım Bookshop

Başrolde bol fotoğraflı tasarım kitapları, yardımcı rollerde taze kahve ve pastane eserleri, yerden tavana kadar kitaplıklar… Kadıköy Bahariye’deki Tasarım Bookshop & Cafe ister kitap alışverişi için, ister oturup kitap okumak için isterseniz kahvenizi alıp çalışmak için kusursuz bir seçenek. Bilhassa tasarım, mimari ve sanat kitapları konusunda aradığınızı büyük ihtimalle bulacağınız bu kitapçıda, ayrıyeten geniş bir mecmua arşivi de var.

Konum için tıklayın

10. Nail Kitabevi

Kuzguncuk sokaklarında fotoğraf çekerek, deniz havasını soluyarak geçireceğiniz keyif dolu bir günün sıcak molasını Nail Kitabevi Kafe’de verebilirsiniz. İki katlı bir binada yer alan bu tatlı yerin her iki katında da oturup kahve ya da çayınızı içebileceğiniz masaların etrafını kitap rafları çevrelemiş durumda. Bilhassa üst kattaki, üzerine yayılıp okumaya çağıran koltuklar ve bilgisayarınızı alıp çalışmak için ülkü köşeleri gördükten sonra yalnızca dakikalarınızı değil, tüm gününüzü burada geçirmek isteyeceksiniz.

Konum için tıklayın

11. Akademi 1971 Kitabevi

Kadıköy’de bulunan “Akademi 1971 Kitabevi & Cafe” aslında 1971 yılında Haydi Olca tarafından Nişantaşı’nda kurulan ve uzun yıllar boyunca edebiyatçıların uğrak yeri olan bir kitabevi. Birebir vakitte “Akademi Edebiyat Ödülleri”ni düzenleyerek bu ödüllerle birinci defa Murathan Mungan ve İnci Aral ve Ahmet Altan’ı bize tanıtan bu kitabevi yirmi dört yıl ortadan sonra geçen sene Kadıköy’de tekrar açıldı. 

Konum için tıklayın

12. Patika Kitabevi

Patika, samimi bir ortam yaratma işini çözebilen az kitapçılardan. Kitapların üst üste dizildiği uzun raflar, ortadaki uzun masa ve çok hoş kahve ve tatlıları olan küçük cafesi ile, sizi müdavimi yapmaya ikna eden bir kitapçı. Klasiklerin, yerli yabancı edebiyat kitaplarının yanı sıra, İngilizce referans kitaplarını da seçkisinde çoklukla yer veren bir kitabevi Patika. Daha evvel keşfetmediyseniz, kısa müddette yolunuzu Ulusal Reassürans Pasajı’na düşürün derim.

Konum için tıklayın

13. Assouline Kitabevi

Assouline’e bir kütüphane, bir kitapçı yahut bir yayınevi diyebiliriz. Burada bulunan kitapları, rahat bir koltukta oturup uzun uzun karıştırmak da mümkün, satın almak da. Assouline; modadan gastronomiye, sanattan seyahate kadar yalnızca kendi yayınları olan 1000 üzerinde kitap ile bizi karşılıyor. Kitabı sanata dönüştüren yayınevinde yer alan kitaplar İngilizce ve daha çok görsel içerikli. Assouline, kütüphane odası ve tasarımı konusunda danışmanlık hizmeti de veriyor.

Konum için tıklayın

14. Mephisto Kitabevi

Mephisto, İstiklal Caddesi’nde Atlas ve Beyoğlu Sinemaları’na epeyce yakın pozisyonu nedeniyle sinema şenliklerinde ortalardaki vakti pahalandırmak için eşsiz bir kitabevi. Sırf bir kitabevi değil, geniş bir sinema ve müzik arşivi, kırtasiye kısmı ve kafesi ile de uzun saatler geçirebileceğiniz bir yer. Aradığınız kitap, CD ya da DVD’yi yüksek ihtimalle bulabileceğiniz ve alanına epeyce hakim çalışanlarıyla sohbet ederek aydınlanma yaşayabileceğiniz Mephisto’nun Kadıköy’de de bir şubesi bulunuyor.

Konum için tıklayın

15. Yeniköy Kitapçısı

Sahil şeridinin sevilen semti Yeniköy’e yakın vakit evvel gelen kitapçı adeta semtteki büyük bir boşluğu doldurdu. Hem kitap alabileceğiniz hem de tatlı cafesinden kahveler ile içerisinde kitap da okuyabileceğiniz yerde vakit zaman müzik kayıtları da yapılıyor. Çok taraflı bu kitapçının size ilham vereceğine eminiz.

Konum için tıklayın

16. Happy Nest

www.happynest.com.tr

Listemizin en renkli kitapçısı olağan ki yalnızca çocuklara özel bir kitabevi olan Happy Nest. Etiler’deki kitabevinde çocuk edebiyatının dünyasını görünce yetişkinler de kayıtsız kalamıyor. Bilhassa İngilizce kitaplar konusunda büyük bir arşive sahip kitabevi, çocuklarınıza okuma zevkini aşılamak için ülkü bir yer.

Konum için tıklayın

17. Gergedan Kitabevi

Bağdat Caddesi’nin müdavim ettiren dükkanlarından Gergedan, uzun yıllardır butik bir yaklaşımla okurlarını ağırlıyor. Pek çok kategoriden kitabı bulabileceğiniz kitabevinde yazarlarla söyleşiler, atölyeler, imza günleri de düzenleniyor. Sıcak ortamıyla kitap okuma sevkinizi arttıran yerlerden diyebiliriz.

Konum için tıklayın

18. 6.45 Dükkan Kitabevi

Doksanlı yılların kült yayınevi Altıkırkbeş takımının Moda’da açtığı dükkan yüklü olarak bilimkurgu, fantastik kurgu, ideoloji ve deneme tipindeki kitaplara odaklanıyor. Yerli ve yabancı edebiyatın farklı denebilecek yayınlarını bulabileceğiniz dükkanda 90’ların havasını soluyabilirsiniz.

Konum için tıklayın

19. Denizler Kitabevi

Denizcilik üzerine kitaplarda uzman olan bu kitabevi birebir vakitte bir sahaf. Eski ve özel basım kitapların bulunduğu, mezatların düzenlendiği, ender eserler koleksiyonuna sahip bu kitabevinde dolaşmak vakitte seyahat etmek üzere güya. İstiklal Caddesi’nde yürürken kesinlikle rotanıza eklemelisiniz.

Konum için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu