Ekonomi

Küresel pazarlarda karma kurs

Küresel piyasalar, resesyon endişelerinin yeniden gündeme gelmesiyle karışık bir seyir izlerken, bugün gözler İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) para politikası kararlarına çevrildi.

Yoğunlaşan makroekonomik veri gündemi, enflasyon ve durgunluk ikileminde fiyatlamaları etkilemeye devam ediyor.

ABD’de dün açıklanan Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE), beklentiler doğrultusunda aylık bazda yüzde 0,4, yıllık bazda ise yüzde 4,9 ile piyasa beklentilerinin altında artarken, yıllık enflasyon bu yana en düşük seviyesine geriledi. Nisan 2021.

Dün açıklanan enflasyon verilerinin ardından açıklamalarda bulunan Richmond Fed Başkanı Tom Barkin, beklentilerin altında gerçekleşen TÜFE artışına rağmen enflasyonun inatla yüksek kaldığını belirtti.

Bu gelişmelerle birlikte para piyasalarında ABD Merkez Bankası’nın (Fed) önümüzdeki ay yapacağı toplantıda faiz oranlarını 25 baz puan artıracağı beklentisi yüzde 10’un altına indi.

Dün tahvil piyasalarında alım ağırlıklı bir seyir hakimken, ABD 10 yıllık tahvil faizi yaklaşık 7 baz puan gerileyerek yüzde 3,45’e geriledi.

Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden, ülkenin borç limitinde temerrüde düşmesi durumunda “tüm dünyanın başının belaya gireceği” uyarısında bulundu.

Dün New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 0,45, Nasdaq endeksi yüzde 1,04 yükselirken, Dow Jones endeksi yüzde 0,09 geriledi. ABD’de endeks vadeli kontratları yeni güne yükselişle başladı.

Avrupa’da borsalar dün satış yönlü bir seyir izlerken, bugün bölgede gözler BoE’nin faiz kararına çevrildi.

Para piyasalarında fiyatlamalarda bankanın faiz oranlarını 25 baz puan artıracağı kesinleşirken, politika metnindeki sinyallerin ve BoE Lideri Andrew Bailey’nin sözlü yönlendirmesinin varlık fiyatlarına etki etmesi bekleniyor.

Analistler, BoE’nin geleceğe yönelik transfer politikalarına ilişkin belirsizliklerin güçlü olduğunu ve toplantı sonrasında piyasalardaki beklentilerde oynaklığın artabileceğini belirtti.

Almanya’da ise TÜFE beklentilere paralel olarak aylık bazda yüzde 0,4, yıllık bazda ise yüzde 7,2 arttı.

Dün Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,37, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,29, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,49 ve İtalya’da MIB 30 endeksi 0,43 geriledi. Avrupa’da endeks vadeli işlem sözleşmeleri yeni güne yükselişle başladı.

Asya borsaları bugün satış ağırlıklı bir seyir izlerken, söz konusu seyirde Çin ekonomisine ilişkin endişeler etkili oluyor.

Çin’den bankalara uyarı

Ülkede bugün açıklanan verilere göre Nisan ayında TÜFE yıllık bazda yüzde 0,1 artarken, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) yüzde 3,6 geriledi.

Analistler, söz konusu verilerin ülkedeki ekonomik aktivitenin yavaşlamış olabileceği ve dünya çapında talepte güç kaybı olabileceği endişesini artırdığını belirtti.

Öte yandan Çin’deki yetkililer dün, kredi faizlerini düşürmek için bankalara mevduat faizlerini indirmeleri yönünde bilgi verdi.

Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,1, Çin’de Şangay bileşik endeksi yüzde 0,3 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,5 azalırken, Güney Kore’de Kospi endeksi yatay seyretti.

Dün iç piyasada satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü bir önceki kapanışın yüzde 0,92 altında 4.494,48 puandan tamamladı.

Bugün gözler ülkede ödemeler dengesi verilerine çevrilirken, ekonomistler cari hesabın Mart ayında 5,74 milyar dolar açık vermesini bekliyor.

Dün yüzde 0,1 artışla 19,5441’den kapanan Dolar/TL, bugün bankalararası piyasa açılışında 19,5490’dan işlem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde para ve banka istatistikleri ile yurt dışında BoE’nin faiz kararının yanı sıra ABD’de ÜFE verilerinin de takip edileceğini, teknik olarak BIST 100 endeksinde 4.480 ve 4.400 seviyelerinin baz konumunda olduğunu ve 4.550 puan direnç konumunda.

ikizdere-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu