Teknoloji

Sayısız Hayat Kurtaran İnsülinin Keşif Hikayesi

Tüm dünyada milyonlarca insanı etkileyen ve vücudun insülini gerektiği gibi üretemediği veya etkin kullanamadığı durumlarda ortaya çıkan kronik bir hastalık olan diyabet, insülin ilacının keşfinden önce de kronik bir hastalıktı. kesinlikle ölümle sonuçlanmıştır.

Diyabetli insanlar, genellikle açlığa ve yetersiz beslenmeye yol açan katı diyetleri takip etmek zorunda kaldılar. Etkili bir tedavisi olmadığı için, diyabetli birçok kişi teşhis konulduktan sonraki birkaç yıl içinde ölmektedir. Ama gelen her şey 100 yıl öncebir grup araştırmacının çalışmasından sonra değişti.

Bilim adamları insülini nasıl keşfetti?

İnsülin, hücrelerin kan dolaşımından glikozu emmesine ve güç için kullanmasına yardımcı olan bir hormondur. İnsülin olmadan, kanda glikoz birikerek yüksek kan şekeri seviyelerine ve çeşitli komplikasyonlara neden olur.

Diyabet ve pankreas arasındaki ilişki ilk olarak 19. yüzyılın sonlarında Alman araştırmacılar tarafından keşfedildi. Oskar MinkowskiVe Joseph von Meringtarafından kuruldu. Köpeklerden pankreasın çıkarılmasının şeker hastalığına neden olduğunu buldular, bu da organın kan şekerini düzenleyen bir şey ürettiğini düşündürdü.

Ancak bu maddeyi izole etmenin çok zahmetli olduğu ortaya çıktı. Pek çok bilim adamı pankreas sıvılarını veya dokularını çıkarmaya ve bunları diyabetik hayvanlara veya insanlara enjekte etmeye çalıştı, ancak hiçbiri başarılı olamadı. Pankreas özleri, rastgele bir etkiye sahip olamayacak kadar küçüktür. fazla zehirli, fazla kirli veya fazla dengesizdi.

Aslında insülin ilacını can dostlarımız köpeklere borçluyuz.

1921’de icat Frederick Banting Toronto Üniversitesi’nde fizyoloji profesörü olan John Macleod adlı genç bir cerrahın bir fikir vermesiyle oldu. Banting, insülin üreten hücreleri yok eden sindirim enzimlerinin akışını durdurmak için köpekleri kullanır. Pankreas kanallarını bağlayın önerildi. Bunun, dejenere olmuş pankreastan daha güçlü bir çıktı almasına izin vereceğini umuyordu.

Macleod şüpheciydi, ancak Banting’e hipotezini test etmesi için küçük bir laboratuvar alanı ve alanı verdi. birkaç köpek vermeyi kabul etti. ayrıca ona En İyi Charlesadında bir tıp öğrencisini asistan olarak atadı.

Banting ve Best, 1921 yazında birlikte köpekler üzerinde birkaç deney yaptı. Körleşmiş pankreastan ham bir özüt üretti ve bunu diyabetik köpeklere enjekte etti. kan şekeri seviyeleriBunu azaltabildiler ve hayatta kalma sürelerini uzatabildiler.

İlk insan enjeksiyonu beklendiği gibi başarılı olmadı.

Bu sonuçlardan cesaret alan Banting ve Best, insülini pankreastan uzaklaştırmak için bir yöntem geliştirdiler ve ” çalıştır” adını verdikleri daha saf bir çıktı elde ettiler ve bunu ilk kez bir insan hasta üzerinde test ettiler.

Hasta, Toronto General Hospital’da şeker hastalığından ölmekte olan 14 yaşında bir erkek çocuktur. Leonard Thompson’dı. . İlk adacık enjeksiyonunu 11 Ocak 1922’de yaptı. Enjeksiyon, alerjik reaksiyona ve kan şekeri düzeylerinin yükselmesine neden oldu. çok az etkisi oldu.

Ancak Banting ve Best pes etmedi. arıtma işlemlerini iyileştiren ve ” insülin“adını değiştirdikleri daha güçlü bir özüt üreten bir biyokimyacı. James Collip ile işbirliği yaptılar. 23 Ocak 1922’de Leonard Thompson ikinci insülin enjeksiyonunu aldı. Bu sefer kan şekeri seviyeleri önemli ölçüde düştü ve semptomları önemli ölçüde düzeldi. İnsülin ile başarılı bir şekilde tedavi edilen ilk kişi oydu.

Tatlı bir anekdot: Bayramı bekleyen çocuklarla dolu hastane, umut dolu bir neşe yuvasına dönüşür.

İnsülin enjeksiyonundan önce – insülin enjeksiyonundan 4 ay sonra

1922 yılında insülinin keşfi tamamlanıp hastalarda uygulanmaya başlandıktan sonra bir grup bilim insanı Toronto Hastanesine gitti. bu hastanede 50’den fazla diyabetli çocuk ‘tedavi’ görüyordu.

Ancak birçoğu komadaydı ve diyabetik keto-asidozdan ölüyordu. Eğer komada değillerse kaçınılmaz olarak ölümle sonuçlanan katı bir diyet tabi tutuldular. Bunun onları iyileştireceği umuluyordu.

Yine bir çocuğun insülin tedavisinden önce ve sonra

Ölmek üzere olan bu çocuklar, hastaneye insülin iğnesi ile gelen bir grup bilim insanı tarafından kurtarıldı. Bilim adamları bu yeni keşfedilen saflaştırılmış çocuklara insülin özü enjekte etmeye başladılar.

Tedavi süreci her zamanki gibi kısa sürmedi, 4 aylık bir süreç oldu. Ancak son çocuğa insülin aşısı yapılırken ilk aşı olan çocuklar yavaş yavaş uyanmaya başladı. Daha sonra komaya giren çocuklar uyandım. Komada olmayanlar tamamen güzeldi.Ölüm ve kasvetle sarmalanan bu hastane, bir anda neşe ve umutla dolup taşan bir eve dönüştü.

Ancak bu başarı beraberinde büyük etik tartışmaları da getirdi.

İnsülinin keşfiyle ilgili haberler hızla tüm dünyaya yayıldı ve Banting ve meslektaşları kahramanlar olarak selamlandı. 1923’teki ilk keşiflerinden sadece iki yıl sonra Nobel Fizyoloji/Tıp Ödülü layık görüldüler. Ancak başarıları bazı tartışmalar ve zorluklarla geldi.

En büyük tartışmalardan biri, insülin araştırmalarında hayvanların kullanılmasıydı. Banting ve Best, deneylerini köpekler üzerinde yaptılar ve diğer birçok bilim adamı bunu insülin üretimi ve testi için kullandı. hayvanları kullanmaya devam . Hayvan hakları aktivistleri, gereksiz acıya neden olduklarını ve hücre kültürü veya sentetik insülin gibi alternatiflerin araştırılması gerektiğini savunarak bu uygulamaları eleştirdiler.

Başka bir tartışma insülin üzerinedir. patent haklarıydı . Banting ve grubu insülinin patentini Toronto Üniversitesi’ne verdi. sadece 1 dolara sattılar İnsülinin yaygın olarak bulunabileceğine ve uygun fiyatlı olacağına inanıyorlardı. Ancak üniversite daha sonra insülin pazarını genişletti. tekelleştirmeve haklarını yüksek fiyat koyan ilaç firmalarına satmak. birçok hastanın insüline erişimini zorlaştırdı.

Bu zorluklara rağmen insülin sayısız hayatı kurtarmak ve daha fazla araştırmaya ilham vermek devam etti. Bilim adamları, farklı hasta ihtiyaçlarına uyacak formlarda hızlı etkili, uzun etkili ve kombinasyon insülini gibi farklı insülin türleri keşfettiler. Ayrıca diyabetli kişilerin durumlarını daha etkili bir şekilde yönetmelerine yardımcı olmak için insülin pompaları, her zaman açık glikoz monitörleri ve diğer cihazları geliştirdiler.

İnsülin, tartışmalı olmasına rağmen tıp tarihinin en büyük keşiflerinden biridir.

Günümüzde diyet, egzersiz ve diğer ilaçlarla birlikte insülin diyabetli kişiler tarafından kullanılabilir. kritik bir tedavi olmaya devam ediyor. Uluslararası Diyabet Federasyonu’na göre, dünya çapında 20 ila 79 yaşları arasında 463 milyon yetişkin şeker hastasıve bu sayı 2045’e kadar 700 milyona ulaşmak Beklemek. İnsülin araştırması ve yeniliği, diyabet için bir tedavi bulma nihai hedefiyle devam ediyor.

İnsülinin keşfi tıp tarihinde bir dönüm noktası oldu ve ilk kez kronik ve ölümcül bir hastalığın ilaçla tedavi edilebileceği işaretlendi. Bu, insülini gerçeğe dönüştürmek için pek çok dikenin ve zorluğun üstesinden gelen çeşitli araştırmacıların merakının, yaratıcılığının ve işbirliğinin sonucuydu.

İnsülin, sadece diyabetli insanların hayatını değiştirmekle kalmamış, aynı zamanda endokrinoloji, biyokimya, farmakoloji ve biyoteknoloji alanlarında da değişiklik göstermiştir. yeni araştırma ve yenilik yolları açtı.Yazımızı Frederick Banting’in şu sözleriyle bitirelim:

“İnsülin dünyaya ait, benim değil.”

Kaynaklar: Penn Today, Tanımlayıcı Anlar Kanada

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu